Bakterijska vaginoza – da li se radi o spolno prenosivoj bolesti?

Bakterijska vaginoza je bakterijska infekcija rodnice koja je praćena neugodnim mirisom vaginalnog iscjetka popularno nazvano ”po ribi ”. Riječ je o najčešćoj vaginalnoj infekciji. Najčešće nije riječ o spolno prenosivoj bolesti već se može razviti iz drugih razloga.

Ponekad u blažoj kliničkoj slici ova infekcija može proći sama od sebe, ali ako se to ne desi morati ćete se javiti ginekologu na pregled da bi vam prepisao odgovarajuću terapiju. Čak i nakon provedene terapije ova infekcija se može se ponovno pojaviti. Iz tog razloga je važno poraditi na prevenciji.

Bakterijska vaginoza je upala rodnice koja je uzrokovana neravnotežom između bakterija laktobacila i anaerobnih bakterija u korist anaeroba. Laktobacil ili D ”derleinerov bacil je gram pozitivna bakterija koja čini fiziološku floru vagine, održava kiseli pH i štiti sluznicu vagine. Anaerobne bakterije koje se posebno javljaju u ovoj neravnoteži su naročito Gardnerelle vaginalis.

Spolno prenosiva bolest kod jačih simptoma

Bakterijska vaginoza nastaje zbog prekomjernog razmnožavanja bakterija koje su normalno prisutne u rodnici i uslijed toga smanjenja Lactobacila. Znači da može nastati i u žena koje nikada nisu imale spolni odnos. Premda se ne radi o spolno prenosivoj bolesti kod jačih simptoma prenosi se i na partnera, pa je potrebno liječiti oba partnera.

Uzroci nastanka bakterijske vaginoze

Mogući uzroci za nastanka bakterijske vaginoze su:

  • učestala i pretjerana upotreba šampona, sapuna i dezodoranasa u intimnom području
  • pranje intimnog rublja sa progresivnim deterdžentima koji mogu poremetiti vaginalnu floru te tako poremetiti ravnotežu i smanjiti broj Lactobacila te dovesti do porasta broja bakterija u rodnici.
  • seksualne aktivnosti – iako smo se rekli da se ne radi o spolno prenosivoj bolesti, sam odnos može narušiti vaginalnu floru i dovesti do pojave bakterijske vaginoze.
  • prehrana – žene koje konzumiraju masnu hranu ili hranu siromašnu folatima, vitaminom E i kalcijem češće imaju bakterijsku vaginozu.

Simptomi bakterijske vaginoze:

  • sivi iscjedak iz rodnice
  • svrbež, pečenje i bol
  • jako neugodan miris iscjetka po ribi – miris je intenzivniji nakon spolnog odnosa
  • svrbež i pečenje vanjskog spolovila
  • osjećaj pečenja prilikom mokrenja
Simptomi bakterijske vaginoze

Bakterijska vaginoza i gljivična infekcija

Bakterijska vaginoza se često može zamijeniti s gljivičnom infekcijom. Simptomi gljivične infekcije su slični ali postoje i razlike.

Bakterijska vaginoza je uzrokovana prekomjernim razmnožavanjem bakterija, dok je gljivična infekcija prekomjernim razmnožavanju gljivica u rodnici. Ove obje infekcije imaju pojačan iscjedak.

Iscjedak kod bakterijske vaginoze je sive boje neugodna mirisa po ribi dok je kod gljivične infekcije gust bijel i bez mirisa.

Liječenje bakterijske vaginoze i gljivične infekcije

Liječenje je drugačije. Kod bakterijske vaginoza liječi se s antibioticima, dok se kod gljivične infekcije liječenje vrši antimikoticima.

Liječenje bakterijske vaginoze – klindamicinom ili metronidazolom
Dokazano je da upotreba probiotika smanjuje rizik za ponovljenu infekciju bakterijske vaginoze.

Kada potražiti pomoć ginekologa?

Ako imate neki od navedenih simptoma svakako nam se avite kako bi pregledom i cervikalnim brisevima – utvrdili dijagnozu i dali vam potrebnu terapiju.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.