Ultrazvuk – sve što ste htjeli znati a niste imali koga pitati

U svojoj dugogodišnjoj praksi sam dobila dosta upita o najbitnijem dijagnostičkom postupku koji provodimo – ultrazvuku. Na koji način radi? U kojim pretragama se koristi? Kako se izvodi? Odgovore o ovim i drugim pitanjima možete pročitati u ovom članku…

Ultrazvuk je zvuk koje ljudsko uho ne čuje. Frekvencije ultrazvuka su iznad 20 kHz. Zvuk većih frekvencija postoji i u prirodi. Tako na primjer neke životinje koriste ultrazvuk za kretanje u prostoru. To su dupini, kitovi ili šišmiši, a koriste frekvencije od 100 do 200 kHz. U medicinskoj dijagnostici se koriste ultrazvučne frekvencije od 1 do 40 MHz. Ultrazvučni valovi su longitudinalni te tako lako prolaze kroz tkivo.

Ultrazvuk
Zvuk većih frekvencija postoji i u prirodi.
Ultrazvuk - longitudinalni valovi
Ultrazvučni valovi su longitudinalni te tako lako prolaze kroz tkivo.

Kako medicinski uređaji koriste ultrazvučne valove?

Medicinski ultrazvučni uređaji u sebi imaju emitere i detektore ultrazvučnih valova. Ultrazvučni izvori emitiraju ultrazvučne valove koji se potom reflektiraju od tkiva, tjelesne tekućine i kosti, te detektiraju detektorima. Ovako reflektirani valovi se obrađuju računalom i pretvaraju u sliku koju možemo vidjeti na monitorima.

Tako je pregled ultrazvukom u biti iscrtavanje presjeka ljudskog tijela dvodimenzionalnim i trodimenzionalnim slikama.

U kojim ginekološkim pretragama se koristi ultrazvuk?

Danas je rad ginekološke ordinacije bez primjene ultrazvuka gotovo nezamisliv. Kako u ginekologiji, ultrazvuk se koristi i kod praćenja trudnoće.
Tijekom trudnoće, ultrazvuk se koristi za pregled zdravlja i razvoja fetusa unutar maternice. Ultrazvučnim pregledima se prati vaša trudnoća, te je s njim moguće otkriti kongenitalne anomalije.

Koji su uobičajeni ultrazvučni pregledi kod trudnoće?

Uobičajenim ultrazvučnim pregledima provjeravamo razvoj fetusa, otkrivamo eventualne kongenitalne anomalije i procjenjujemo gestacijsku dob. Tako možemo vidjeti položaj fetusa, kretanje, disanje i otkucaje srca, procjenjujemo veličinu i težinu fetusa.

Također i provjeravamo količine amnionske tekućine u maternici, položaj i stanje posteljice. Ako je fetus u odgovarajućem položaju možemo odrediti i spol djeteta.

Koji su posebni ultrazvučni pregledi kod trudnoće?

Ultrazvuk nam može pomoći i kod posebnih stanja. Na primjer, ako imate vaginalno krvarenje ultrazvuk može odrediti da li je posteljica preniska ili srce fetusa još uvijek kuca. Također, prije poroda se provjerava položaj fetusa.

Posebne ultrazvučne preglede moramo obaviti ako sumnjamo na probleme kod faktora rizika ili na osnovu drugih testova. Tako na primjer, ako fetus ne raste dobro, specijalnim ultrazvučnim pregledima možemo pratiti i rast fetusa. Kod posebnih pregleda koristimo ultrazvuk doplera ili 3D ultrazvuk.

Koja je razlika između 2D, 3D i 4D ultrazvuka?

Pronašli smo zanimljiv video koji pokazuje ove razlike…

Pogledajte i naš članak: 2D, 3D i 4D ultrazvuk u ginekologiji i trudnoći za više detalja.

Kod kojih ginekoloških problema može pomoći ultrazvuk u dijagnosticiranju?

Ultrazvuk se koristi za stvaranje slika zdjeličnih organa kako bi se pronašli problemi.
Tako nam ultrazvuk pomaže kod sljedećeg: dijagnosticiranje nejasnih tkiva u zdjelici (ciste jajnika ili fibroidna maternica), otkrivanje nepoznatih bolova u zdjelici, pronalaženje uzroka nenormalnih krvarenja uterusa ili drugih menstrualnih problema…

Da li ultrazvuk može pomoći i kod neplodnosti?

Ultrazvukom je nekad moguće i pronaći razloge neplodnosti te pratiti liječenje tretmana neplodnosti.

Kako se izvodi ultrazvučni pregled?

Tijekom ultrazvučnog pregleda, sonda se pomiče preko trbuha trudnica (transabdominalni ultrazvuk) ili se postavlja u vaginu (transvaginalni ultrazvuk).

UltrazvukKod transabdominalnog ultrazvuka ćete ležati s otkrivenim trbuhom od donjeg dijela rebara do kukova. Da bi poboljšali kontakt sonde s površinom kože nanijeti ćemo vam gel na površinu trbuha. Tada vam sondu pomičemo po trbuhu da bismo snimili slike. Nekad ćete trebati popiti i dvije čaše vode kako bi imali pun mjehur čime stvarate prostor kroz koji jasnije vidimo strukture ispod ili oko mjehura.

Kod transvaginalnog pregleda ćete se morati svući od struka prema dolje. Prije pregleda ćete morati isprazniti mjehur. Ležat ćete na leđima na ginekološkom stolu. Sonda kod ovog pregleda je oblikovana kao štapić i prekrivena lateksnim omotačem.

Da li je pregled ultrazvukom štetan za fetus u razvoju?

Do sada nema dokaza da je pregled ultrazvukom štetan za fetus u razvoju. Nisu pronađene nikakve veze između ultrazvuka i urođenih mana, karcinoma u djece ili razvojnih problema u životu djeteta. Zbog toga preporučujemo da ultrazvučne preglede obavljaju samo stručnjaci specijalizirani za to. Zvuk većih frekvencija postoji i u prirodi. Tako na primjer neke životinje koriste ultrazvuk za kretanje u prostoru.

Pregled ultrazvukom je bezbolna, neinvazivna metoda, ne koristi ionizacijsko zračenje, te ne zahtijeva posebne pripreme pacijenata. Ovo je također i pouzdana i relativno jeftina metoda.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.