Dijabetička dijeta 1800 kcal za gestacijski dijabetes

Dijabetička dijeta 1800 kalorija se preporučuje trudnicama s gestacijskim dijabetesom.

A ko imate dijagnosticiran gestacijski dijabetes morate slijediti upute liječnika kako bi se smanjila mogućnost komplikacija u trudnoći koje bi mogle dodatno narušiti zdravlje vas ili vašeg djeteta.

Kruh i zamjene

1 jedinica – Količina u gr

  • Cornflakes – 20 gr u sirovom stanju
  • Dvopek – 1 komad
  • Grah suhi – 90 gr
  • Grašak – 100 gr
  • Griz – 20 gr u sirovom stanju
  • Hajdina kaša – 20 gr (sirovo)
  • Ječmena kaša – 25 gr (sirovo)
  • Kesten (bez kore) – 45 gr
  • Krekeri obični – 2-3 komada
  • Kruh (crni, miješani, raženi, žemlja) – 30 gr
  • Krumpir – 100 gr u kuhanom stanju
  • Kukuruz – 80 gr u kuhanom stanju
  • Leća – 80 gr u kuhanom stanju
  • Palneta – 80 gr u kuhanom stanju
  • Petit beure keksi – 4 komada
  • Riža – 60 gr u kuhanom stanju
  • Rižine pahuljice – 20 gr u sirovom stanju
  • Tjestenina – 60 gr u kuhanom stanju
  • Zobene pahuljice – 20 gr u sirovom stanju

Meso i zamjene, riba

1 jedinica – Količina u gr

  • Divljač (srnetina, fazan) – 30 gr
  • Guska – 30 gr
  • Janjetina – 30 gr
  • Jaretina i kozje meso (but, stegno) – 30 gr
  • Junetina (lopatica, gornji i donji dio buta) – 30 gr
  • Naresci nemasni – 30 gr
  • Patka domaća – 30 gr
  • Pileće,  pureće, kokošje bijelo meso bez kože, prsa – 30 gr
  • Ribe morske i slatkovodne, rakovi (bijela, plava, potočna pastrva, škampi, jastog) – 30 gr
  • Ribe konzervirane (tuna i sardina) – 30 gr
  • Svinjetina (čisto meso, kotleti) – 30 gr
  • Školjke (jakobska kapica, dagnje) – 60 gr
  • Šunka, nemasna prešana – 30 gr
  • Teletina (but, kotleti) – 30 gr

Mlijeko i zamjene

1 jedinica – Količina u gr

  • AB kultura light 0,1% – 240 gr
  • Acidofil 2,8% masnoće – 240 gr
  • Bioaktiv šumsko voće 0,8% masnoće – 240 gr
  • Mlijeko trajno ili svježe 1% masnoće – 240 gr
  • Jogurt light 0,1% masnoće – 240 gr
  • Jogurt tekući 2,8% masnoće – 240 gr
  • Kiselo mlijeko 2,8% masnoće – 240 gr
  • Stepko 0,1% – 240 gr

Masnoće i zamjene

1 jedinica – Količina u gr

  • Majoneza  1 čajna žličica – 5g
  • Margarin 1 čajna žličica – 5 gr
  • Masline zelene 10 srednjih – 40 gr
  • Masline crne 5 srednjih – 10 gr
  • Tartar 1 čajna žličica – 5 gr
  • Sušena slanina, kriška od 1 cm – 10 gr
  • Ulje (suncokretovo, sojino, repicino, sezamovo, maslinovo) 1 čajna žličica – 5 gr
  • Vrhnje kiselo 12% m.m. 2 velike žlice – 30 gr

Orašasti plodovi, sjemenke

1 jedinica – Količina u gr

  • Bademi, 6 komada – 8 gr
  • Bundeva sjemenke, 2 velike žlice – 5 gr
  • Kikiriki, 20 manjih ili 10 većih – 10 gr
  • Lješnjak, 5 komada – 10 gr
  • Orah, 4 polovice – 8 gr
  • Pistacije, 20 komada – 10 gr

Povrće

1 jedinica – Količina u gr

  • Anis, artičoka, blitva, brokula, buča, cikla, hren, kelj, koraba, luk, mahune, mrkva, paprika, patliđan, poriluk, rajčica, šparoge – 100 g
  • Povrče koje se ne uračunava kao energetski unos: celer, endivija, gljive (svježe i sušene), karfiol, krastavci, kupus, zelene tikvice, peršin, matovilac…

Sir i jaja

1 jedinica – Količina u gr

  • Jaja – 1 komad
  • Sir Feta, Mozzarela, Parmezan – 30 gr
  • Sir Podravec light – 30 gr
  • Sir, svježi posni – 60 gr

Voće

1 jedinica – Količina u gr

  • Ananas – 120 gr
  • Banana – 60 gr
  • Borovnice – 100 gr
  • Breskva – 140 gr
  • Dinja – 100 gr
  • Grožđe (15 zrna) – 90 gr
  • Jabuka – 100 gr
  • Jagode – 190 gr
  • Kivi – 100 gr
  • Kruška – 100 gr
  • Kupine – 100 gr
  • Lubenice – 190 gr
  • Naranča – 100 gr
  • Maline – 125 gr
  • Mandarine – 120 gr
  • Marelice (4 kom) – 135 gr
  • Šljive – 100 gr
  • Trešnja – 80 gr
  • Višnje – 100 gr

U skladu s preporukama koje se provode u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac.
bjelančevine = 20 % = 90 gr; masnoće = 30 % = 60 gr; ugljikovidrati = 50 % = 225 gr

Dijabetička dijeta 1800 kclal

ZAJUTRAK

  • 1 jedinica iz skupine “mlijeko i zamjene” = 1 čaša mlijeka (2,8%), 2,4 dl (12 g UH)
  • 2 jedinica iz skupine “kruh i zamjene” = 1 kriška crnog kruha 60 gr (30 gr UH)
  • 2 jedinice iz skupine “meso i zamjene” = šunka kuhana, 60 gr (0 gr UH)

DORUČAK

  • 1 jedinica iz skupine “voće” = 2 komada sezonskog voća 200 g (30 gr UH)
  • 1 jedinica iz skupine “kruh i zamjene” = 1/2 kriška crnog kruha 30 gr (15 gr UH)

RUČAK

  • 2 jedinica iz skupine “kruh i zamjene” = krumpir kuhani 200 g (30 gr UH)
  • 2 jedinice iz skupine “povrće” = povrće ili salata 200 gr (10 gr UH)
  • 2 jedinice iz skupine “meso i zamjene” = meso (piletina, junetina, svinjetina) 60 gr (0 gr UH)
  • 2 jedinice iz skupine “masnoće i zamjene” = ulje, 2 čajne žlice 10 gr (0 gr UH)
  • 2 jedinica iz skupine “voće” = 2 komada sezonskog voća 200 g (30 gr UH)

UŽINA

  • 1 jedinica iz skupine “kruh i zamjene” = 1/2 kriške kruha 30 gr (15 gr UH)
  • 1 jedinice iz skupine “voć ” = 1 kom sezonskog voća 100 gr (15 gr UH)

VEČERA

  • 2 jedinice iz skupine “kruh i zamjene” = 1 kriške kruha 60 gr (30 gr UH)
  • 2 jedinice iz skupine “sir i jaja”  = svježi sir 120 gr (0 gr UH)
  • 2 jedinice iz skupine “masnoće i zamjene” = vrhnje (12%), 4 žlice (0 gr UH)
  • 2 jedinice iz skupine “povrće” = oivrće ili salata 200 gr (10 gr UH)

NOĆNI OBROK

  • 1 jedinica iz skupine “mlijeko i zamjene” = 1 čaša mlijeka 2,8% 2,4 dl (12 gr UH)

Gestacijski dijabetes u trudnoći – simptomi, pretrage i preporuke

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.