Dijabetička dijeta 1800 kalorija se preporučuje trudnicama s gestacijskim dijabetesom.
A ko imate dijagnosticiran gestacijski dijabetes morate slijediti upute liječnika kako bi se smanjila mogućnost komplikacija u trudnoći koje bi mogle dodatno narušiti zdravlje vas ili vašeg djeteta.
Kruh i zamjene
1 jedinica – Količina u gr
- Cornflakes – 20 gr u sirovom stanju
- Dvopek – 1 komad
- Grah suhi – 90 gr
- Grašak – 100 gr
- Griz – 20 gr u sirovom stanju
- Hajdina kaša – 20 gr (sirovo)
- Ječmena kaša – 25 gr (sirovo)
- Kesten (bez kore) – 45 gr
- Krekeri obični – 2-3 komada
- Kruh (crni, miješani, raženi, žemlja) – 30 gr
- Krumpir – 100 gr u kuhanom stanju
- Kukuruz – 80 gr u kuhanom stanju
- Leća – 80 gr u kuhanom stanju
- Palneta – 80 gr u kuhanom stanju
- Petit beure keksi – 4 komada
- Riža – 60 gr u kuhanom stanju
- Rižine pahuljice – 20 gr u sirovom stanju
- Tjestenina – 60 gr u kuhanom stanju
- Zobene pahuljice – 20 gr u sirovom stanju
Meso i zamjene, riba
1 jedinica – Količina u gr
- Divljač (srnetina, fazan) – 30 gr
- Guska – 30 gr
- Janjetina – 30 gr
- Jaretina i kozje meso (but, stegno) – 30 gr
- Junetina (lopatica, gornji i donji dio buta) – 30 gr
- Naresci nemasni – 30 gr
- Patka domaća – 30 gr
- Pileće, pureće, kokošje bijelo meso bez kože, prsa – 30 gr
- Ribe morske i slatkovodne, rakovi (bijela, plava, potočna pastrva, škampi, jastog) – 30 gr
- Ribe konzervirane (tuna i sardina) – 30 gr
- Svinjetina (čisto meso, kotleti) – 30 gr
- Školjke (jakobska kapica, dagnje) – 60 gr
- Šunka, nemasna prešana – 30 gr
- Teletina (but, kotleti) – 30 gr
Mlijeko i zamjene
1 jedinica – Količina u gr
- AB kultura light 0,1% – 240 gr
- Acidofil 2,8% masnoće – 240 gr
- Bioaktiv šumsko voće 0,8% masnoće – 240 gr
- Mlijeko trajno ili svježe 1% masnoće – 240 gr
- Jogurt light 0,1% masnoće – 240 gr
- Jogurt tekući 2,8% masnoće – 240 gr
- Kiselo mlijeko 2,8% masnoće – 240 gr
- Stepko 0,1% – 240 gr
Masnoće i zamjene
1 jedinica – Količina u gr
- Majoneza 1 čajna žličica – 5g
- Margarin 1 čajna žličica – 5 gr
- Masline zelene 10 srednjih – 40 gr
- Masline crne 5 srednjih – 10 gr
- Tartar 1 čajna žličica – 5 gr
- Sušena slanina, kriška od 1 cm – 10 gr
- Ulje (suncokretovo, sojino, repicino, sezamovo, maslinovo) 1 čajna žličica – 5 gr
- Vrhnje kiselo 12% m.m. 2 velike žlice – 30 gr
Orašasti plodovi, sjemenke
1 jedinica – Količina u gr
- Bademi, 6 komada – 8 gr
- Bundeva sjemenke, 2 velike žlice – 5 gr
- Kikiriki, 20 manjih ili 10 većih – 10 gr
- Lješnjak, 5 komada – 10 gr
- Orah, 4 polovice – 8 gr
- Pistacije, 20 komada – 10 gr
Povrće
1 jedinica – Količina u gr
- Anis, artičoka, blitva, brokula, buča, cikla, hren, kelj, koraba, luk, mahune, mrkva, paprika, patliđan, poriluk, rajčica, šparoge – 100 g
- Povrče koje se ne uračunava kao energetski unos: celer, endivija, gljive (svježe i sušene), karfiol, krastavci, kupus, zelene tikvice, peršin, matovilac…
Sir i jaja
1 jedinica – Količina u gr
- Jaja – 1 komad
- Sir Feta, Mozzarela, Parmezan – 30 gr
- Sir Podravec light – 30 gr
- Sir, svježi posni – 60 gr
Voće
1 jedinica – Količina u gr
- Ananas – 120 gr
- Banana – 60 gr
- Borovnice – 100 gr
- Breskva – 140 gr
- Dinja – 100 gr
- Grožđe (15 zrna) – 90 gr
- Jabuka – 100 gr
- Jagode – 190 gr
- Kivi – 100 gr
- Kruška – 100 gr
- Kupine – 100 gr
- Lubenice – 190 gr
- Naranča – 100 gr
- Maline – 125 gr
- Mandarine – 120 gr
- Marelice (4 kom) – 135 gr
- Šljive – 100 gr
- Trešnja – 80 gr
- Višnje – 100 gr
U skladu s preporukama koje se provode u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac.
bjelančevine = 20 % = 90 gr; masnoće = 30 % = 60 gr; ugljikovidrati = 50 % = 225 gr

ZAJUTRAK
- 1 jedinica iz skupine “mlijeko i zamjene” = 1 čaša mlijeka (2,8%), 2,4 dl (12 g UH)
- 2 jedinica iz skupine “kruh i zamjene” = 1 kriška crnog kruha 60 gr (30 gr UH)
- 2 jedinice iz skupine “meso i zamjene” = šunka kuhana, 60 gr (0 gr UH)
DORUČAK
- 1 jedinica iz skupine “voće” = 2 komada sezonskog voća 200 g (30 gr UH)
- 1 jedinica iz skupine “kruh i zamjene” = 1/2 kriška crnog kruha 30 gr (15 gr UH)
RUČAK
- 2 jedinica iz skupine “kruh i zamjene” = krumpir kuhani 200 g (30 gr UH)
- 2 jedinice iz skupine “povrće” = povrće ili salata 200 gr (10 gr UH)
- 2 jedinice iz skupine “meso i zamjene” = meso (piletina, junetina, svinjetina) 60 gr (0 gr UH)
- 2 jedinice iz skupine “masnoće i zamjene” = ulje, 2 čajne žlice 10 gr (0 gr UH)
- 2 jedinica iz skupine “voće” = 2 komada sezonskog voća 200 g (30 gr UH)
UŽINA
- 1 jedinica iz skupine “kruh i zamjene” = 1/2 kriške kruha 30 gr (15 gr UH)
- 1 jedinice iz skupine “voć ” = 1 kom sezonskog voća 100 gr (15 gr UH)
VEČERA
- 2 jedinice iz skupine “kruh i zamjene” = 1 kriške kruha 60 gr (30 gr UH)
- 2 jedinice iz skupine “sir i jaja” = svježi sir 120 gr (0 gr UH)
- 2 jedinice iz skupine “masnoće i zamjene” = vrhnje (12%), 4 žlice (0 gr UH)
- 2 jedinice iz skupine “povrće” = oivrće ili salata 200 gr (10 gr UH)
NOĆNI OBROK
- 1 jedinica iz skupine “mlijeko i zamjene” = 1 čaša mlijeka 2,8% 2,4 dl (12 gr UH)