S problemom smanjenog imuniteta dosta ljudi ima stalno problema, a netko ponekad. U svakom slučaju imunitet nas čuva od svih vrsta obolijevanja. U vrijeme potrebe za pojačanom zaštitom od gripe i virusa najbitniji faktor je jačanje imuniteta.
Jačanjem imuniteta podižemo i vjerojatnost da ostanemo zdravi ili da lakše prebrodimo bolesti.
Ovaj put ćemo vam pisati o hrani za jačanje imuniteta. Svako ne zaboravimo i generalne savjete. Tako bi bilo dobro da imate kvalitetan san, smanjite unos kave i pušenje, provodite dosta vremena na zraku i imate fizičke aktivnosti. Po nekim autorima je i razina stresa bitna za imunitet, pa svakako smanjite i stres. Osim hrane za jačanje imuniteta, napomenimo da je i unos vode bitan faktor.
Hrana za jačanje imuniteta koju ovdje navodimo može značajno pojačati vaš imunološki sustav. Nadamo se da je ova lista svima dostupna. Ne zaboravimo da je za pravilnu prehranu bitna raznolikost. Tako, jedete li jednu od preporučenih namirnica neće biti dovoljna pomoć u borbi protiv različitih infekcija. Obratite pažnju i na preporučene dnevne unose, da ne bi unosili previše jednog a premalo nekog drugog vitamina.
Agrumi
Pojačan unos vitamina C je česta preporuka kod prehlada i grupa. Razlog za ovo je što vitamin C i pomaže proizvodnje bijelih krvnih stanica, a koje su ključne za borbu protiv infekcija.
Unos vitamina C je potreban jer ga tijelo ne proizvodi niti pohranjuje dovoljnu količinu. Iz ovog razloga smo na listu hrane za podizanje imuniteta dodali agrume koji imaju veliku dozu vitamina C. Agrume bi trebali dodati u svaki obrok.
Većina agruma nam je dostupna tijekom cijele godine, a to su: limun, grejp, limeta, naranče, mandarine, klementine.
Crvene paprike
Crvene paprike također sadrže visoku dozu vitamina C, čak i dvostruko od agruma. Osim vitamina C su bogate i beta karotenom. Beta karoten je, osim dizanja imuniteta, dobar i za zdravlje kože i očiju.
Brokula
Brokula spada u najzdravije povrće. Brokula je puna vitamina C, A i E, antioksidansa i vlakana.
Da bi zadržala sva svoja svojstva, brokulu je preporučljivo što manje kuhati, ili još bolje uopće ne kuhati.
Špinat
Ovo je još jedna hrana koja sadrži veliku količinu vitamina C, ali i ne samo to. Sadrži i dosta antioksidansa, beta karotena, što je već dovoljan razlog da je ovo odlično povrće za podizanje imuniteta i borbu protiv infekcija.
Kako smo pisali za brokulu, i za špinat vrijedi da se kuha što je moguće manje kako bi zadržao svoja hranjiva svojstva. Mada, kod laganog kuhanja špinata se dešava da se u njemu povećava količina vitamina A i drugih hranjivih tvari koji se otpuštaju iz oksalne kiseline.
Bijeli luk
Dobri stari bijeli luk su prepoznale civilizacije prije nas kao hranu u borbi protiv infekcija. Danas se i nalazi u gotovo svakoj kuhinji na svijetu. Za jačanje imuniteta u češnjaku je zaslužna velika koncentracija sumpora koja sadrži allicin. Općepoznato je da češnjak i snižava krvni tlak te pomaže usporavanju otvrdnjivanja arterija.
Đumbir
Đumbir je hrana koja je dobra kod raznih bolesti. Tako, na primjer, đumbir pomaže u smanjivanju raznih upala, mučnine, smanjivanju kroničnih bolova, snižavanju kolesterola.
Jogurt
Jogurti koji imaju aktivne kulture, često na njima i piše da su dobri za stimuliranje imuniteta, kao što je na primjer grčki jogurt su dobri za jačanje imuniteta. Ipak izbjegavajte jogurt u koji je dodan šećer ili drugi zaslađivači. Dodate li sami u jogurt svježe voće i malo meda ovo bi mogao biti jako dobar obrok za imunitet.
Jogurt sadrži veliku količinu vitamina D koji je dobar za podizanje imuniteta.
Bademi
Vitamin E je nakon C vitamina prvi u borbi protiv prehlada i infekcija. Vitamin E je također i ključan za zdrav imunitet.
Za njega je karakteristično da je topiv u mastima, što znači da je prisutnost masti potrebna da bi organizam apsorbirao vitamin E.
Orašasti plodovi, naročito bademi imaju u sebi ove masti i vitamin E, što ih u kombinaciji čini jakim antioksidansom.
Kurkuma
Kurkuma je na sreću zadnjih godina postala dostupna i kod nas. Ovaj začin se koristi kao protuupalno sredstvo te u liječenju osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Ovaj začin im puno koristi za zdravlje, tako na primjer, novija istraživanja sastojak kurkumin koji kurkumi daje prepoznatljivu žutu boju, pridodaju i dobrom sredstvu za liječenje oštećenja mišića.
Zeleni čaj
Zeleni i crni čaj su bogati flavonoidima i EGCG, vrstama antioksidansa. Istraživanja su pokazala da EGCG poboljšava funkciju imunološkog sustava. Crni čaj je siromašniji EGCG-om jer se gubi u procesu fermentacije, dok se zeleni čaj pari te nije fermentiran tako da se dosta EGCG sačuva u njemu.
Zeleni čaj je dobar izvor aminokiseline L-thenina koji pomaže u proizvodnji spojeva zaslužnih za borbu protiv infekcije.
Papaja
Papaja nije baš s našeg područja, te je tako i slabije dostupna u trgovinama ali ipak se može pronaći. Na ovu listu smo je stavili iz nekoliko razloga. Prije svega jedna papaja sadrži oko 220% dnevne preporučene količine vitamina C. Drugi bitan sastojak papaje je papain, probavni enzim koji ima dobro protuupalno djelovanje. Spomenimo i veliku količinu kalija, vitamina B i folata.
Kivi
Kivi je prepun prirodno bitnih zdravih sastojaka. Spomenimo folat, kalij, vitamin K i C. Već smo pisali da je C bitan za bijela krvna zrnca koje se bore protiv infekcija, ali je u kombinaciji s drugim tvarima iz kivija pomoć tijelu da funkcionira ispravno.
Pileća juha
Pileća juha se pokazala dobra, ne samo dobra kod poboljšavanja simptoma, nego i zaštiti od bolesti. Piletina i puretina imaju u sebi veliku količinu vitamina B6. Vitamin B6 je bitan u puno kemijskih procesa u tijelu. Između ostalog, bitan je za formiranje novih crvenih krvnih zrnaca. Pileća juha u kojoj su prokuhane kosti, sadrži želatin, kondroitin i druge hranjive tvari korisne za imunitet.
Sjemenke suncokreta
Sjemenke suncokreta su pune hranjivih tvari korisnih za podizanje imuniteta. Spomenimo prije svega fosfor, magnezij i vitamin B6, te naročito vitamin E. Gore smo već pisali da je E snažan antioksidans, te jako bitan u održavanju funkcije imunološkog sustava.
Ostalo
Ova bi lista mogla biti i veća, ali moramo se negdje i zaustaviti. Samo ćemo još spomenuti avokado i kupusnjače s tamno zelenim listovima koji su bogati vitaminom E.
Cink
Ne zaboravimo i cink. Neke vrste rakova i školjki u sebi imaju i cink. Cink se baš i ne spominje kod zdrave prehrane kao vitamini i minerali, ali i on je bitan za funkcioniranje imunološkog sustava. Na žalost, jastog i dagnje nam i nisu baš pretjerano dostupni, ali bi bilo idealno unos cinka u organizam raditi ovako prirodnim putem.