Kako zatrudnjeti?

Što trebate poduzeti da biste povećali svoju šansu te da bi vaša trudnoća i rođenje djeteta prošlo bez ikakvih problema?

Donosimo savjete i odgovore na pitanja s kojima smo se susreli u našoj ginekološkoj praksi.
Nakon što ste donijeli odluku o trudnoći, prva stvar koju trebate poduzeti je da napravite kontrolni pregled.

Napravite kontrolni pregled kod ginekologa

Na kontrolnom pregledu prije trudnoće možete otkriti eventualne zdravstvene probleme koje bi se mogle odnositi na trudnoću te raditi na njihovom otklanjanju.

Nakon pregleda, bi bilo dobro da se kod ginekologa informirate o prenatalnim vitaminima koje bi bilo dobro da uzimate. Uzimanjem folne kiseline možete dijete zaštititi od urođenih mana. Folna kiselina je bitna za rane faze trudnoće, te ju je iz tog razloga potrebno uzimati i prije same trudnoće.

0
% žena će zatrudnjeti godinu dana od odluke za trudnoću i pridržavanja pozitivnih savjeta stručnjaka.

Detaljnije o folnoj kiselini i drugim metodama smanjenja urođenih mana pročitajte u našem članku: Savjeti za smanjenje rizika za nastanak urođenih mana kod djeteta“.

Pratite svoj mjesečni ciklus

Da biste znali kada ste najplodniji morate dobro znati svoj menstrualni ciklus. U vrijeme ovulacije je najbolja šansa da ostanete trudni. U to vrijeme biste trebali pokušati zatrudnjeti.

Kada upoznate svoj menstrualni ciklus spoznati ćete i znakove ovulacije. To su na primjer promjene u cervikalnoj sluzi. Kada ste najplodniji cervikalna sluz postaje tanka i rastezljiva.

Možete koristiti i naš kalkulator plodnh dana (ovulacijee) koji smo napravili baš za ovu namjenu.

Ovdje ćete saznati kada trebate imati odnose da biste zatrudnjeli.

Prvi dan menstruacije smatra se prvim danom ciklusa.

Kalkulator plodnih dana (ovulacije)

Uzimali ste tablete za kontracepciju, ima li to kakve veze s pokušajem zatrudnjivanja?

Ranije se smatralo da treba sačekati neko vrijeme sa zatrudnjivanjem ako su se koristile tablete za kontracepciju. Ovo nije istina. Odmah nakon prestanka uzimanja kontracepcije možete započeti s pokušajima zatrudnjivanja. Nedavno uzimana kontracepcija bi jedino mogla poremetiti točno praćenje datuma ovulacije.

Da li položaj prilikom odnosa ima veze sa šansom za zatrudnjivanje?

Položaj prilikom odnosa ne bi trebali imati nikakve veze sa šansom za zatrudnjivanje. Nikakvi znanstveni dokazi ne postoje o tome da favoriziraju neki položaj u odnosu na drugi.

Međutim, vrlo rijetko se cerviks može nalaziti na neobičnom položaju, pa bi i drugačiji položaji prilikom odnosa mogli imati drugačiji učinak kod zatrudnjivanja.

Postoje i neke teorije da određeni položaji prilikom odnosa mogu onemogućiti spermu da putuje „uzvodno“.

Da li treba ostati u ležećem položaju nakon odnosa?

Ne bi bilo loše ostati 15 minuta nakon odnosa u ležećem položaju.

Ne pretjerujte s odnosima

Imate li odnose svaki dan neće nužno i povećati šanse za zatrudnjenje. Imate li odnose svaki drugi dan tijekom ovulacije će povećati vašu šansu da biste ostali trudni. Sperma u vašem tijelu može živjeti i do 3 dana. Vezano uz šansu za trudnoću, bilo bi dobro da odnose imate redovito, i tijekom ovulacije i van nje.

Broj spermija i zatrudnjivanje

Za broj spermija kod muškaraca postoje neki negativni faktori. Na primjer negativno će utjecati nošenje uske odjeće. Neke studije su pokazale da držanje mobitela u blizini testisa također može loše utjecati na lošiju kvalitetu sperme. Neki autori tvrde da i jedenje veće količine soje i njenih derivata loše utječe na kvalitetu sperme.

Opustite se

Trudite li se aktivno zatrudnjeti bi moglo povećati razinu stresa kod vas ili partnera. Stres bi mogao i poremetiti ovulaciju.

Ako ste pod stresom i zbog drugih utjecaja, pokušajte ga otkloniti. Možda je jedno od rješenja i akupunktura.

Alkohol i pokušaj ostvarivanja trudnoće

Čaša vina neće biti problem, ali ako pijete previše alkohola to svakako nije dobro za vaš pokušaj da ostanete trudni.

Tjelesna aktivnost, idealna težina i ostvarivanje trudnoće

Vježbanje ili bilo kakva tjelesna aktivnost je dobra za cjelokupno zdravlje, održavanje idealne težine, pa tako i za pokušaj ostvarivanja trudnoće.

Provjerite svoju idealnu težinu u našem kalkulatoru idealne težine.

Kalkulator idealne težine, BMI i PI indexa

S vježbanjem ne biste trebali pretjerivati jer bi i to moglo utjecati na ovulaciju. Koliko je previše je u principu relativan pojam. Ako ste i do sada bili jako tjelesno aktivni, a redovito imate mjesečnice, režim vježbanja nije problem. Mjesečnica je u biti i dobar znak da li imate preveliku fizičku aktivnost kod koje je kraća druga polovica ciklusa. Normalno je da imate 14 dana nakon ovulacije, što previše aktivnosti može skratiti.

Ako ste imali smanjenu tjelesnu aktivnost do odluke o trudnoći razmislite o istoj. Ovo će pozitivno utjecati i na vaše cjelokupno zdravstveno stanje. Umjereno vježbanje, šetnje, trčanje barem pola sata do sat dnevno će vam svakako koristiti.

Pušenje i trudnoća?

Pušenje osim ostalih negativnih djelovanja na zdravlje ima veze i s trudnoćom. Ova loša navika utječe i na plodnost, razinu estrogena i ovulaciju.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.