Putovanje u trudnoći

Mnogi se pitaju da li je putovanje u trudnoći sigurno za trudnicu i dijete. Za većinu trudnica je putovanje sigurno. Pod uvjetom da ste vi i fetus zdravi, do 36. tjedna trudnoće možete putovati.

Da li je putovanje sigurno tijekom trudnoće?

Putovanje u trudnoći je često pitanje u našoj ginekološkoj praksi. U ovom tekstu ćemo odgovoriti na najčešća pitanja i specifičnosti kod nekih vrste putovanja.

Kada je najbolje vrijeme za putovanje tijekom trudnoće?

Sredina trudnoće je najbolje vrijeme za putovanje. To je između 14. i 28. tjedna trudnoće.

Najčešći problemi u trudnoći su u prvom i trećem tromjesečju.

U sredini trudnoće ste snažniji nego na početku. Također su se i jutarnje mučnine smanjile ili totalno nestale, a vrlo ih je lako u ovom periodu i spriječiti. Najbolji pokazatelj vašeg stanja i sposobnosti za putovanje je vaš subjektivni dojam vašeg zdravlja. Osjećate li se dobro u ovom periodu je znak da možete putovati.

U kojim slučajevima ne smijem putovati ako sam trudna?

Imate li komplikacije u trudnoći, putovanje nije dobra ideja. Te komplikacije mogu biti: krvarenje, znaci prijetećeg spontanog pobačaja, kontrakcije ili prijevremeni trudovi koji mogu dovesti do prijevremenog poroda, povišeni krvni tlak u trudnoći ili imate preeklampsiju. Putovanje nije dobra ideja i ako se radi o višeplodnoj trudnoći

U koja područja se ne bi smjelo putovati s obzirom na moju trudnoću?

Trudnice ne bi smjele putovati u područja u kojima je aktualna epidemija Zika virusa. Zika virus prenose komarci. Ovo je jako opasan virus koji može uzrokovati ozbiljne probleme za vaše dijete nakon poroda.

Putovanja se također ne preporučuju u područja koja su zahvaćena malarijom ili bilo kojom bolesti koju prenose komarci.

Kako se pripremiti za sigurno i bezbrižno putovanje?

 • Svakako se posavjetujte sa svojim ginekologom prije odlaska na putovanje. Ginekolog bi trebao napraviti i pregled prije putovanja kako bi vas sa sigurnošću savjetovao. Pregled možete dogovoriti i kod nas (kontakt).
 • Morate u svakom trenutku znati očekivani datum poroda i u kojem ste tjednu trudnoće. Obavezno sa sobom poneste svu medicinsku dokumentaciju od praćenja ove trudnoće. Budete li imali problema na putovanju, ovi podaci će biti bitni za vašu pratnju i medicinsko osoblje koje ćete eventalno posjetiti. Za ovo možete koristiti naš: Interaktivni kalkulator za trudnice
 • Nemojte na putovanje zaboraviti ponijeti sve lijekove koje koristite, bilo da su to lijekovi na recept ili bez recepta. Ne zaboravite sredstva za ublažavanje boli, masti za hemoroide, prenatalne vitamine, i naravno komplet prve pomoći.
 • Također provjerite da li ste cijepljeni za područja na koja idete.
 • Svakako izaberite najbrži način za putovanje do odredišta.
 • Vodite računa da bi se zbog vašeg stanja plan putovanja mogao i promijeniti, te odaberite ono putovanje kod rezervacija koje se može otkazati ili promijeniti.

Kako kod dugotrajnih putovanja spriječiti trombozu dubokih vena?

Tromboza dubokih vena je stanje gdje se krvni ugrušak formira u venama najčešće na nogama ili u drugim dijelovima tijela. Ovo stanje može dovesti do kritičnih situacija gdje ugrušak može doći čak i u pluća. Rizik tromboze dubokih vena može uz trudnoću povećati dugotrajno sjedenje ili smanjeno kretanje, a to je karakteristično kod putovanja na velike udaljenosti.

Simptomi tromboze dubokih vena
Koji su simptomi tromboze dubokih vena?

Idete li na dugo putovanje trebali bi poduzeti ove korake kako biste smanjili rizik od tromboze dubokih vena:

 • Pijte puno tekućine
 • Odaberite odjeću koja ne komotna i ne steže
 • Nastojte se što više kretati i protezati. Na primjer, putujete li automobilom, često se zaustavite kako biste izašli i protegnuli noge.

Imate li za mene savjete kada se putuje automobilom?

Putovanje u trudnoći s automobilom

Vozite li se automobilom, izbjegavajte duge relacije. Planirajte i česta zaustavljanja kako biste mogli protegnuti noge (gore smo pisali o sprječavanju rizika tromboze dubokih vena).

Svakako koristite sigurnosni pojas, a zakopčajte ga nisko na kukovima, ispod trbuha. Rameni pojas pomaknite na stranu trbuha te između grudi.

Putujem avionom, što bih trebala znati vezano uz trudnoću?

Avionom se ne bi smjeli voziti poslije 36. tjedna trudnoće. Tako pri rezervaciji leta svakako obratite pažnju u kojem ćete tjednu trudnoće biti (pogledajte naš Interaktivni kalkulator za trudnice).
Putovanje u trudnoći s avionomNeke zrakoplovne kompanije potpuno zabranjuju letenje trudnicama u zadnjem mjesecu trudnoće ili zahtijevaju liječničku potvrdu. Na dugim međunarodnim letovima nekad je ova granica i nakon 28. tjedna trudnoće. Tako se prilikom planiranja putovanja svakako informirajte o pravilima zrakoplovne tvrtke s kojom putujete.

U avionu bi trebali često ustajati i protegnuti noge, pa svakako rezervirajte sjedalo do prolaza. Hranu koja radi nadutost i gazirana pića izbjegavajte prije i u toku leta. Pridržavajte se i uputa kabinskog osoblja u avionu.

Da li bih mogla ići na putovanje brodom?

Idete li na krstarenje ili duže putovanje brodom provjerite da li na brodu postoji liječnik. U listu svojih obaveznih lijekova za putovanje dodajte i lijekove za morsku bolest. Nemojte ići na ono putovanje koji na svojim usputnim stanicama nema suvremene medicinske ustanove.

Putnici na kružnim putovanjima ili krstarenjima su više izloženi norovirusima. To je skupina virusa koji uzrokuju mučninu i povraćanje i to u toku jedan do dva dana. Ovim virusom se vrlo lako zaraziti hranom, pićima ili dodirivanjem površina koje su zaražene ovim virusom. Na brodu bi trebali jako često prati ruke. Dobijete li proljev i povraćate u isto vrijeme svakako odmah potražite liječničku pomoć.

Putujem u inozemstvo, trebam li nešto znati posebno?

Provjerite da li vaše zdravstveno osiguranje vrijedi u zemlji u kojoj idete, te trebate li izvaditi neke dodatne papire za tu zemlju ili ćete morati uplatiti posebno zdravstveno osiguranje za tu zemlju.

Putovanje u trudnoćiČesti problemi kod putovanja u zemlje u razvoju su vezani za konzumiranje hrane i vode. Jedete li sirovu ili nedovoljno kuhanu ili pečenu hranu te pijete lokalnu zaraženu vodu možete dobiti kratkotrajnu bolest – putničku dijareju. Za onog tko nije trudan ovo i ne bi bio velik problem ali kod trudnica bi mogao izazvati ozbiljne komplikacije kako kod same trudnice, tako i kod fetusa. Kontaminirana hrana ili voda je također pogodna za širenje opasnijih bolesti kao što su Hepatitis A i Listerioza, koje također mogu kod trudnice i fetusa izazvati ozbiljne komplikacije.

Dobijete li proljev, pijte puno tekućine da ne bi dehidrirali. Ako niste sa sobom ponijeli provjeren lijek za proljev, provjerite sa svojim ginekologom ili doktorom da li je onaj koji vam je dostupan siguran. Ipak je najbolji je liječenje preventivno.,odnosno izbjegavanjem konzumiranja nesigurne hrane i vode.

Ne propustite i naš članak: Spriječite preuranjeno starenje – 7 savjeta za zaštitu od sunca

U kojim slučajevima potražiti hitnu medicinsku pomoć na putovanjima?

Odmah potražite hitnu medicinsku pomoć u slučajevima:

 • Vaginalnog krvarenja
 • Bolova u trbuhu i trudova
 • Prsnuća vodenjaka i sumnje na oticanje plodne vode
 • Simptoma preeklampsije – povišenog krvnog tlaka, glavobolja, poremećaja vida
 • Prekomjerno povraćanje ili imate dijareju
 • Znakova tromboze dubokih vena

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.