Jutarnje mučnine u trudnoći – kako ih riješiti?

Mučnina u trudnoći ili Hyperemesis gravidarum je stanje koje je karakterizirano najčešće ovim simptomima: mučninom, povraćanjem, disbalansom elektrolita i gubitkom težine.

Jutarnje mučnine su uzrokovane hormonskim promjenama u trudnoći. Javljaju se najčešće tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Kod nekih žena su mučnina i povraćanje su najgori ujutro mada se simptomi mogu pojaviti i u bilo koje doba dana ili noći.

Jutarnje mučnine bi se trebale ublažiti početkom drugog tromjesečja, ali ni to nije pravilo. Ponekad mučnine mogu trajati i cijelu trudnoću, a ponekad imamo jako teške oblike mučnina koji zahtijevaju hospitalizaciju i intravensku terapiju.

Postoje i stanja u trudnoći kada možemo očekivati da simptomi mučnina mogu biti i jače izraženi nego li očekivano, a to su najčešće sljedeća stanja:

  • Višeplodne trudnoće (dvojci, trojci…)
  • Trudnica je u prethodnoj trudnoći imala jako izražene mučnine, ili su njezina majka ili sestra imale iste simptome
  • Trudnica u anamnezi ima migrene
  • Pretilost trudnice
  • Može biti povezana sa trofoblastičnom bolesti

4 rješenja za jutarnje mučnine

1. Uzimanje vitamina B6 (piridoksin) za smanjivanje simptoma jutarnjih mučnina

Neke studije sugeriraju povećan unos vitamina B6 za smanjivanje simptoma jutarnjih mučnina. Ove studije govore o smanjivanju simptoma kod nekih trudnica, ali i ne pretjeranu korisnost kod povraćanja. U studijama se ne navode znakovi štetnosti za plod kod uzimanja vitamina B6.

Hrana koja u sebi ima vitamin B6
Hrana koja u sebi ima vitamin B6

Doza koja se preporučuje kod jutarnjih mučnina je 2,5 mg vitamina B6.

Hrana koja u sebi ima veće doze vitamina B6 je: češnjak, mekinje, pistacije, jaja, riba, jetra, puretina, tunjevina, kvasac, banane, grožđice, špinat, soja, mlijeko, krumpir.

Prije uzimanja vitamina B6 se svako posavjetujte s liječnikom. Bitno je napomenuti da unos više od 10 mg vitamina B6 dnevno može prouzrokovati privremeno oštećenje živaca.

2. Vitamin B12 za liječenje povraćanja

Studije predlažu uzimanje vitamina B12, i njegove korisnosti kod smanjivanja povraćanja kod većine trudnica. U studijama nije primijećena štetnost za plod kod uzimanja ovog vitamina. Naprotiv, kombinacija folne kiseline i vitamina B12 sprječava oštećenje neuralne cijevi kod rastućeg fetusa.

Hrana koja u sebi ima vitamin B12
Hrana koja u sebi ima vitamin B12

Doze uzimanja ovog vitamina se kretala od 4 μg do 25 μg, dva puta dnevno.

Hrana s visokim sadržajem B12 vitamina: mlijeko i mliječni proizvodi, govedina, jaja, riba i plodovi mora…

Svakako savjetujemo da prije odluke o uzimanju povećane doze vitamina B12 također razgovarate sa svojim liječnikom.

3. Đumbir

Konzumacija hrane, pića ili preparata koje sadrže đumbir može pomoći da se povraćanje i mučnina smanje.

Prilikom kupovine kapsula ili preparata poželjno je pitati ljekarnika da li su ti preparati dozvoljeni u trudnoći.

4. Akupunktura i akupresura

Korištenje metoda tradicionalne kineske medicine u rješavanju mučnina je sigurno u trudnući. Svakako je potrebnu liječniku koji provodi akupunkturu navesti da ste trudni.

Akupunktura u trudnoćiPrema kineskoj medicini postoji 12 glavnih meridijana, a na površini kože postoje točke povezane sa meridijanima.

Akupunktura je terapeutska tehnika kojom se ubadanjem tankih iglica u specifične točke na koži pacijenta uspostavlja ravnoteža Qi, vitalne energije koja struji kroz organizam.

Stimulacijom određenih točaka potiče se proces samoizlječenja.

Tretman traje oko 20 min. Obično je potrebno nekoliko tretmana. Ova metoda liječenja priznata je od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Zaključak!

Jutarnje mučnine u trudnoći – kako ih riješiti?

  • Vitamini B6 i B12 su dobri za otklanjanje simptoma jutarnjih mučnina, ali nam se svakako javite da bismo odredili količinu koju možete uzimati.
  • Đumbir također otklanja smetnje, ako se odlučite za preparate od njega posavjetujte se s ljekarnikom da li su dobri i za trudnoću
  • Dogovorite kod nas pregled i termin akupunkturom kojom rješavamo problem mučnina

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.