Kako smanjiti rizik od karcinoma dojke?

Rizik od karcinoma dojke se može smanjiti zdravim navikama. Na primjer, to bi mogla biti normalna tjelesna aktivnost ili smanjenje loših navika kao što je konzumiranje alkohola.

S

tatistike pojave karcinoma dojke nam govore da bismo ipak trebali biti zabrinuti, te da razmislimo o postupcima koje bismo mogli poduzeti kako bi spriječili nastanak karcinoma dojke. Na neke rizične čimbenike ne možemo djelovati, na primjer obiteljsku anamnezu.

Da bismo smanjili rizik moramo napraviti zdrave promjene u životu. Istraživanja su pokazala da ove zdrave promjene mogu smanjiti rizik od raka dojke čak i kod žena s visokim rizikom.

Koje zdrave promjene mogu smanjiti rizik?

Smanjite konzumiranje alkohola

Konzumiranje alkohola bi moglo povećati rizik od razvoja karcinoma dojke. Smanjite li konzumiranje mogli biste smanjiti i rizik od nastanka raka dojke. Preporuka je temeljena na istraživanju učinka alkohola na rizik od karcinoma dojke kod konzumiranja jednog ili više od jednog pića dnevno koja govori o tome da i ove male količine povećavaju rizik.

Održavajte normalnu tjelesnu težinu

Imate li normalnu tjelesnu težinu svakako je nastojte i zadržati. Trebate li smršaviti posavjetujte se sa svojim liječnikom o zdravom načinu na koji ćete to postići. Smanjite broj kalorija koje unosite te radite na povećanju tjelesne aktivnosti.

Provjerite svoju idealnu težinu ne propustite koristiti naš

Budite tjelesno aktivni

Tjelesna aktivnost vam može pomoći u održavanju normalne tjelesne težine, što je pomoć kod prevencije karcinoma dojke. Zdrave odrasle osobe bi trebale imati minimalno 150 minuta umjerene ili 75 jake tjelesne aktivnosti tjedno s najmanje dva treninga snage tjedno.

Dojenje

Dojenje može igrati ulogu u prevenciji raka dojke. Što dulje dojite, to je veći zaštitni učinak.

Ograničite hormonsku terapiju u postmenopauzi

Hormonska terapija u postmenopauzi može povećati rizik od raka dojke. Svakako razgovarajte sa svojim liječnikom o prednostima i rizicima hormonske terapije. Možda ćete moći odabrati kratkotrajnu hormonsku terapiju koja je veća od rizika ili koristiti najnižu dozu koja vam odgovara. Svakako bi nadzor duljine uzimanja hormona trebao vršiti liječnik.

Zdrava prehrana

Prelazak na zdravu prehranu može smanjiti rizik od nekih vrsta karcinoma, ali i ne zaboravimo tu i dobrobiti kod dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara.

Odličan primjer dobrobiti za organizam je mediteranska prehrana* obogaćena maslinovim uljem i orašastim plodovima. Ova kombinacija je odlična i za smanjenje rizika od karcinoma dojke.
* Mediteranska prehrana se uglavnom fokusira na voće i povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove i ribu. Maslinovo ulje upotpunjuje zdrave masti u ovoj kombinaciji.

Razmislite o zamjeni hormonske kontracepcije

Hormonska kontracepcija – kontracepcijske pilule ili spirale koji oslobađaju hormone bi mogli povećati rizik od karcinoma dojke. Rizik od ovih kontraceptiva se smatra vrlo malim a smanjuje se nakon prestanka korištenja istih. Tako jedna studija pokazuje da bi se karcinom dojke mogao pokazati kod jedne od 7600 žena koje koriste hormonsku kontracepciju najmanje godinu dana. O mogućnostima kontracepcije razgovarajte sa svojim liječnikom. Ne zaboravimo i na prednosti hormonske kontracepcije kao što je kontrola menstrualnog krvarenja, smanjenja rizika od drugih karcinoma, uključujući rak endometrija i rak jajnika. Pročitajte i naš članak: Koja je kontracepcija najbolja za mene?

Što još poduzeti?
  • Primjetite li bilo kakve promjene na svojim dojkama, bilo da su to nove kvržice ili promjene na koži, obratite se svom liječniku.
  • Pitajte svog liječnika o preventivnim pregledima koje možete učiniti u svrhu ranog otkrivanja karcinoma dojki.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.