Konzumiranje ribljeg ulja ili dodataka prehrani s DHA masnom kiselinom tijekom trudnoće štiti od neželjenih posljedica preniskog željeza kod djece.
Studija španjolskih i britanskih znanstvenika analizirala je uzimanje dodataka prehrani s dokozaheksaenskom kiselinom (DHA), dugolančanom omega-3 masnom kiselinom tijekom trudnoće.
Studija je potvrdila pozitivan učinak ovih dodataka u prevenciji razvoja anemije kod novorođenčadi, a tako potencijalno i podržati djetetov kognitivni razvoj tijekom ranih faza života.
Konzumacijom DHA iz ribljeg ulja do veće zalihe željeza u organizmu novorođenčadi
Studija je obuhvatila 110 zdravih trudnica podijeljenih u dvije skupine. Počevši od šestog mjeseca trudnoće, jedna skupina je svakodnevno uzimala pripravak s DHA iz ribljeg ulja, dok je druga dobivala placebo.
Obje skupine imale su uravnoteženu prehranu koja je uključivala i redovitu konzumaciju ribe.
Analizirajući uzorke posteljica neposredno nakon poroda, ustanovljeno je da je dodatak DHA utjecao na aktivnost gena u posteljici na način da je poboljšao transport željeza kroz nju. Zaključeno je da je novorođenčad majki koje su dobivale DHA pri porodu pokazala veće zalihe željeza u organizmu.
Sprečavanje niske podođajne mase i nepravilnog kognitivnog razvoja
Pretpostavlja se da uzimanje ribljeg ulja ili dodataka prehrani s DHA tijekom trudnoće može zaštititi od nepoželjnih posljedica preniskog statusa željeza kod djece – poput niske porođajne mase te nepravilnog kognitivnog razvoja tijekom kasnog fetalnog razdoblja i ranih faza nakon poroda.
Izvori: & Journal of Functional Foods